czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Chleb Pan Rustico

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Domowego chleba nie da się zastąpić niczym innym. Warto też czasem poeksperymentować np. z dodatkami lub rodzajami użytej mąki.

Chleb Pan Rustico Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb Pan Rustico

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb Pan Rustico
1. Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić na 10 minut. Następnie wymieszać z mąką. Przykryć folią i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej. 2. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem. Odstawić na 10 minut. Mąki zmieszać ze solą, oliwą, zaczynem oraz starterem. Wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania lepkiego ciasta. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagniatać przez 10 minut (rozciągać i składać z powrotem do siebie) podsypując odrobiną mąki chlebowej. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto rozciągnąć na długość około 30 cm, złożyć na pół. Czynność powtórzyć 2 razy. Uformować chleb, ułozyc na blasze wyłozonej papierem do pieczenia i naciąć kilkakrotnie ostrym nożem. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejną godzinę. Chleb piec około 25 minut w temp. 240st. Ostudzić na kratce. 
Chleb Pan Rustico
Ciasto zagnieśc, odsatwić na godzinę w ciepłe miejsce
Chleb Pan Rustico
uformowac chleb, ułozyć na blasze, naciąć

Tagi:

ciasto chleb