Sposób przygotowania:
Chleb pomarańczowyWyrabianie ciasta
Drożdże rozpuścić w ¼ szkl. wody. Dodać szczyptę mąki oraz cukru, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrabiać około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyrastanie i pieczenie
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, uformować podłużny bochenek i umieścić go w dużej formie keksówce wysmarowanej masłem, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek odstawić na około 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie piec w 200st.C około 30 minut do zarumienienia.
Studzenie
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego! (inspiracja: z jednego z blogów)