Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam zapach pieczonego chleba w domu. Chleb z mąki pszennej i orkiszowej jest puszysty i pachnący z idealnie chrupiącą skórką.

Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami

Składniki:

Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami

ETAP 1:

Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami
Z drożdży, cukru, mleka i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn

Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.

ETAP 2:

Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami
Do mąki dodać pozostałe produkty i wyrobić ciasto

Mąki przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Następnie dodać spieniony rozczyn, ciepłą wodę i oliwę. Wyrabiać ciasto ręcznie przez 10 minut lub za pomocą robota kuchennego na średniej prędkości przez 4-5 minut. Pod koniec wyrabiania wsypać ziarna słonecznika i dyni, zagnieść ciasto ( odłożyć 2 łyżki pestek dyni do posypania po wierzchu) Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami
Uformowany chlebek naciąć nożem i pozostawić w ciepłym miejscu

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagnieść, przełożyć do formy keksowej o wymiarach 32x8 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami
Chlebek posmarować jajkiem i posypać ziarnami

Wyrośnięty chlebek posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-50 minut.

Upieczony chlebek od razu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce kuchennej.


Tagi:

chleb pieczywo