Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnamiETAP 1:
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.
ETAP 2:
Mąki przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Następnie dodać spieniony rozczyn, ciepłą wodę i oliwę. Wyrabiać ciasto ręcznie przez 10 minut lub za pomocą robota kuchennego na średniej prędkości przez 4-5 minut. Pod koniec wyrabiania wsypać ziarna słonecznika i dyni, zagnieść ciasto ( odłożyć 2 łyżki pestek dyni do posypania po wierzchu) Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagnieść, przełożyć do formy keksowej o wymiarach 32x8 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Wyrośnięty chlebek posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-50 minut.
Upieczony chlebek od razu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce kuchennej.
SylaUla