Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Chleb pszenno-razowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Chleb pieczony na drożdżach. Bardzo prosty w przygotowaniu, idealny na pierwsze przygody z domowymi wypiekami.

Chleb pszenno-razowy

Składniki:

Chleb pszenno-razowy

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-razowy

ETAP 1:

Chleb pszenno-razowy
Zaczyn z drożdży, cukru i melka odstawić w ciepłe miejsce, aż się spienią.

Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże się spienią ok 10 min.

ETAP 2:

Chleb pszenno-razowy
Wsypać do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wszystkie suche składniki.

W misie, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypać mąki, sól, olej i ziarna. Wszystko przemieszać.

ETAP 3:

Chleb pszenno-razowy
Do suchych składników wlać spieniony zaczyn i ciepłą, ale niegorącą wodę.

Do suchych składników wlać spieniony zaczyn i ciepłą, ale niegorącą wodę.

ETAP 4:

Chleb pszenno-razowy
Kiedy wszystkie składniki umieścimy w misce, zagnieść ciasto. Wyrabiać około 10min. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.

Kiedy wszystkie składniki umieścimy w misce, zagnieść ciasto. Wyrabiać około 10 min. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Kiedy podwoi swoją objętość zagnieść jeszcze raz i przełożyć do foremki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do zimnego piekarnika nastawionego na 200*C i piec przez 50 min. Wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego!


Tagi:

chleb