Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-razowyETAP 1:
Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże się spienią ok 10 min.
ETAP 2:
W misie, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypać mąki, sól, olej i ziarna. Wszystko przemieszać.
ETAP 3:
Do suchych składników wlać spieniony zaczyn i ciepłą, ale niegorącą wodę.
ETAP 4:
Kiedy wszystkie składniki umieścimy w misce, zagnieść ciasto. Wyrabiać około 10 min. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Kiedy podwoi swoją objętość zagnieść jeszcze raz i przełożyć do foremki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do zimnego piekarnika nastawionego na 200*C i piec przez 50 min. Wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego!