Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-razowy z rozmarynem
Chleb pszenno-razowy na zakwasie z dodatkiem drożdży.
W głebokiej misce zmieszać zakwas z wodą, wsypać mąki, drożdże i miód, wymieszać, dodać sól rozpuszczoną w odrobinie wody.
Miksować na wysokich obrotach przez ok.5 min. Nakryć folią i pozostawić na ok.10 min.
Dodać rozmaryn i ponownie wyrobić, tak aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć naczynie i pozostawić na ok.2-2,5 godziny do wyrośnięcia. Foremkę keksową nasmarować tłuszczem i obsypać otrębami. Przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię palcami zamoczonymi w wodzie, nakryć foremkę i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość
/u mnie prawie 2 godz./ wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C, na dno wstawić naczynie z wodą,
obniżyć temperaturę do 200 °C i piec ok.45-50 min./ Po upieczeniu i wyjęciu z foremki wystudzić na kratce.
W głebokiej misce zmieszać zakwas z wodą, wsypać mąki, drożdże i miód, wymieszać, dodać sól rozpuszczoną w odrobinie wody.
Miksować na wysokich obrotach przez ok.5 min. Nakryć folią i pozostawić na ok.10 min.
Dodać rozmaryn i ponownie wyrobić, tak aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć naczynie i pozostawić na ok.2-2,5 godziny do wyrośnięcia. Foremkę keksową nasmarować tłuszczem i obsypać otrębami. Przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię palcami zamoczonymi w wodzie, nakryć foremkę i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość
/u mnie prawie 2 godz./ wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C, na dno wstawić naczynie z wodą,
obniżyć temperaturę do 200 °C i piec ok.45-50 min./ Po upieczeniu i wyjęciu z foremki wystudzić na kratce.