lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny i łatwy domowy chleb z chrupiącą skórką ...................................................

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Składniki:

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

 

  • 350g maki pszennej
  • 350g mąki żytniej
  • 19 g świeżych drożdży
  • 500 ml maślanki
  • 90 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren dyni

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni z ziarnami
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 10- 15min. aż urosną. Do dużej miski wsypać wszystkie pozostałe składniki, letnią wodę i wyrośnięty rozczyn. Mieszać wszystko ręcznie lub łyżką drewnianą przez 10 minut. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w 220 C przez 40 minut.

Tagi:

dynia mak chleb