Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenny z melasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chleb jest niezwykle miękki i puszysty

Chleb pszenny z melasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny z melasą

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z melasą
Mleko podgrzać aby było letnie, dodać drożdże i melasę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło i wymieszać. W pojemniku od maszyny do chleba lub misy robota umieścić obie mąki i sól, dodać zaczyn z masłem. Zagnieść jednolite ciasto i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek.Przełożyć do dużej keksówki. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto posmarować delikatnie wodą lub mlekiem i posypać ziarnami, ja użyłam sezamu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 35 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce i pokroić na kromki.
Chleb pszenny z melasą
obie mąki i sól, dodać zaczyn z masłem. Zagnieść jednolite ciasto i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Chleb pszenny z melasą
Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek.
Chleb pszenny z melasą
Przełożyć do dużej keksówki. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Chleb pszenny z melasą
Po tym czasie ciasto posmarować delikatnie wodą lub mlekiem i posypać ziarnami, ja użyłam sezamu