Sposób przygotowania:
Chleb razowy z otrębami żytnimi
Zaczynam od przygotowania rozczynu: drożdże mieszam z cukrem, a gdy lekko się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Obie mąki przekładam do miski, dodaję gotowy rozczyn, otręby żytnie, siemię lniane, ciepłe mleko, pozostałą ciepłą wodę, oliwę i sól. Wyrabiam ciasto robotem z końcówkami do ciasta drożdżowego, początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Gdy ciasto zacznie odrywać się od ścianek miski i tworzyć kulę przykrywam miskę lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiam ciasto rękoma, w razie potrzeby bardzo delikatnie podsypując mąką. Przekładam do natłuszczonej i obsypanej otrębami foremki o wymiarach 30x8,5 cm. Odstawiam do ponownego wyrastania. Wyrośnięte ciasto wstawiam do nagrzanego do 230°C piekarnika i piekę 10 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 200°C i piekę 25 minut. Upieczony studzę na kratce kuchennej.