Chleb "samo ziarno"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chleb bezglutenowy, bez mąki, wyłącznie z ziaren, dzięki czemu jest smaczny i bardzo syty, najlepiej smakuje z samym masłem.

Chleb "samo ziarno"

Składniki:

Chleb "samo ziarno"

 

Sposób przygotowania:

Chleb "samo ziarno"
Siemię lniane (mielone) mieszamy z wrzątkiem i odstawiamy.

Do miski wsypujemy płatki owsiane i jaglane, słonecznik, pestki dyni, ziarniste siemię lniane, migdały w płatkach, sezam oraz posiekane orzechy włoskie z migdałami. Mieszamy.

Dodajemy odstawione wcześniej zmielone siemię lniane, sól, miód i wodę. Mieszamy, aż wszystko się dobrze połączy.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy mocno dociskając i odstawiamy na 1 godzinę.

Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach, kroimy po wystudzeniu.

Tagi:

pieczywo chleb