Sposób przygotowania:
Chleb śródziemnomorski na zakwasie
-Do miski wlać zakwas, płatki, siemię, słonecznik , pestki dyni i zioła . Dolaćwodę i dokładnie wymieszać. Powstała masa powinna być rzadka i mieć taką konsystencję by można ją było swobodnie mieszać drewnianą łyżką i powinnaspływać z niej.- Dodać oliwę ,miód i sól. Mieszając wsypywać stopniowo 2 szklanki mąki . Jeśli ciasto stawia opór nie należy jej dodawać więcej . Jeśli jest zbyt rzadkie należy dosypać więcej. Ciasto powinno być dość gęste ,ale równocześnie maziste. Powinno trzymać się łyżki. Z ciasta tego nie da się jednak uformować bochenka./ każda mąka zachowuje się inaczej , ma inną wilgotność , dlatego czasem należy na wyczucie dosypać więcej mąki lub dolać wody.-Po 2-3 minutach mieszania ciasto przełożyć do blaszki /ok. 34/11cm / wyłożonej papierem do pieczenia /na 3/4 wysokości/, wilgotną ręką wyrównać wierzch lekko przyciskając.-Posypać ziarenkami lu otrębami, /lub obłożyć oliwkami /, włożyć do dużego worka foliowego i czekać , aż podwoi swoją objętość /mój chlebek rósł w temperaturze pokojowej prawie 6 godzin/. Jeśli zamiast zakwasu użyjemy 50 g drożdży ,nie musimy czekać aż tak długo ,chlebek urośnie w ekspresowym tempie.