nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Chleb w expressowym tempie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo szybki w wykonaniu, bez odstawiania do wyrośnięcia

Chleb w expressowym tempie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb w expressowym tempie

 

  • szklanka wrzątku
  • 2 łyżeczki miodu
  • szklanka zimnej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 2 i 3/4 mąki żytniej
  • łyżeczka soli
  • szklanka słonecznika
  • pestki dyni do posypania wierzchu chleba
  • łyżka masłą

Sposób przygotowania:

Chleb w expressowym tempie
Keksówkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski wlewamy wrzątek i rozpuszczamy w nim miód. Dodajemy zimną wodę, drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie powoli dodajemy mąkę, sól i mieszamy, następnie dodajemy słonecznik i dobrze mieszamy, żeby wszystkie składniki połączyły się. Ciasto powinno być lejące. Masę przekładamy do formy, wierzch posypujemy pestkami dyni. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 80 stopni, a następnie jeszcze 40 minut w temp 210 stopni. Wyciągamy do ostudzenia.
Chleb w expressowym tempie
Formę smarujemy masłem oraz wykładamy papierem do pieczenia
Chleb w expressowym tempie
Zaczyn drożdżowy dokładnie mieszamy z mąką
Chleb w expressowym tempie
Dodajemy szklankę słonecznika i dobrze mieszamy
Chleb w expressowym tempie
Przekładamy masę do formy i posypujemy pestkami dyni

Tagi:

dynia chleb