Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb wiedeński

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Puszysty i lekki chlebek pszenny, idealny na co dzień. Gdy zostanie nam kawałek, warto zrobić z niego grzanki.

Chleb wiedeński

Składniki:

Chleb wiedeński

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb wiedeński
Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie z mlekiem. Dodać 330 g mąki, wymieszać i odstawić aż podwoi objętość. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie zagnieść, uformować bochenek, przełożyć na blachę i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 190 i piec jeszcze 40 minut. Wystudzić na kratce.