akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Chleb wiedeński

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Chrupiąca skórka, puszysty środek to jest właśnie chleb wiedeński, wypiekany z mąki pszennej. Jest niezwykły! Pięknie wyrasta podczas pieczenia, nie pęka, nie sprawia żadnych problemów. Polecam!

Chleb wiedeński Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb wiedeński

Zaczyn

Ciasto

Dodatkowo

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania chlebka
  • kilka łyżek maku do posypania

Sposób przygotowania:

Chleb wiedeński

Zaczyn

Drożdże rozpuścić w wodzie i mleku, dodać mąkę oraz cukier. Całość dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.

Ciasto

Mąkę przesiać, wsypać do niej sól i wlać wyrośnięty zaczyn. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie), dodając pod koniec stopione masło. Wyrabiać do uzyskania elastycznego i jednolitego ciasta.

Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami i uformować w owalny bochenek. Przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do napuszenia.

ETAP 3:

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypać makiem i nacechować nożem (zrobić kilka nacięć na bochenku).

Piec w 220 st.C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze ok. 20-25 minut. Upieczony chlebek po uderzeniu od spodu powinien wydać głuchy odgłos.
Wyjąć i ostudzić na kratce.

Chleb wiedeński
Gotowy do zjedzenia chlebek wiedeński.

Tagi:

chleb