Sposób przygotowania:
Chleb wiedeńskiZaczyn
Drożdże rozpuścić w wodzie i mleku, dodać mąkę oraz cukier. Całość dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Ciasto
Mąkę przesiać, wsypać do niej sól i wlać wyrośnięty zaczyn. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie), dodając pod koniec stopione masło. Wyrabiać do uzyskania elastycznego i jednolitego ciasta.
Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami i uformować w owalny bochenek. Przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do napuszenia.
ETAP 3:
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypać makiem i nacechować nożem (zrobić kilka nacięć na bochenku).
Piec w 220 st.C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze ok. 20-25 minut. Upieczony chlebek po uderzeniu od spodu powinien wydać głuchy odgłos.
Wyjąć i ostudzić na kratce.