Ziarna sezamu mają charakterystyczny smak i aromat. Możne je uprażyć bądź zmielić. Idealnie pasują do sałatek, zup i sosów. Posypane nimi bułeczki smakują wyśmienicie. Z sezamu można przygotować ciasteczka lub pastę tahini, będącą składnikiem hummusu - wegańskiej pasty do smarowania.
Ciasteczka z sezamem
Do przygotowania ciasteczek z sezamem potrzebne są jego ziarna, aromat anyżowy, cukier, masło, jajko, mąka, proszek do pieczenia, mleko oraz sól. Z cukru i masła należy utworzyć gładką masę, a następnie dodać do nich aromat i jajo. Wszystkie składniki trzeba wymieszać, po czym wsypać do nich mąkę, sól i proszek do pieczenia i połączyć całość. Z ciasta należy uformować niewielkie wałeczki i obtoczyć je w ziarnach sezamu. Ciastka piecze się około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza.
Sałatka z dodatkiem sezamu
Uprażone na suchej patelni ziarenka sezamu można dodać do sałatki makaronowej. Sezam idealnie komponuje się z piersią kurczaka oraz sosem przyrządzonym z octu, oleju sezamowego, sosu sojowego i oleju. Sos najlepiej przyprawić imbirem, pieprzem i szczyptą cukru. Sałatka smakuje wyśmienicie z posiekanymi świeżą kolendrą i cebulą dymką.
Pasta tahini
Pastę tahini przygotowuje się z ziaren sezamu i oleju. Sezam należy uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Następnie trzeba go zblendować na płynną masę. Dzięki dodatkowi oleju ziarna będą się łatwiej poddawały blendowaniu. Pastę należy przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Można z niej zrobić hummus bądź jeść jako oddzielną potrawę.
Dania obiadowe z wykorzystaniem sezamu
Sezam idealnie komponuje się z wieprzowiną podawaną z porem i ryżem. Umyte mięso marynuje się w oleju sezamowym z białkiem jaja, solą, ostrym chilli i pieprzem. Po kilku godzinach należy usmażyć wieprzowinę i por, dodając w trakcie ziarna sezamu. Mięso można zalać sosem przygotowanym z bulionu i mąki ziemniaczanej. Frytki obtoczone w oleju z sezamem i papryką to wyśmienity dodatek do burgerów lub sałatki. Na obiad można podać także tartę z brokułami i sezamem. Nadzienie na tartę przygotowuje się z warzyw, jaj, kwaśnej śmietany, sezamu oraz soli i pieprzu. Kruche ciasto to połączenie masła, żółtek, śmietany, soli oraz mąki.
Ciasteczka z sezamem
Do przygotowania ciasteczek z sezamem potrzebne są jego ziarna, aromat anyżowy, cukier, masło, jajko, mąka, proszek do pieczenia, mleko oraz sól. Z cukru i masła należy utworzyć gładką masę, a następnie dodać do nich aromat i jajo. Wszystkie składniki trzeba wymieszać, po czym wsypać do nich mąkę, sól i proszek do pieczenia i połączyć całość. Z ciasta należy uformować niewielkie wałeczki i obtoczyć je w ziarnach sezamu. Ciastka piecze się około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza.
Sałatka z dodatkiem sezamu
Uprażone na suchej patelni ziarenka sezamu można dodać do sałatki makaronowej. Sezam idealnie komponuje się z piersią kurczaka oraz sosem przyrządzonym z octu, oleju sezamowego, sosu sojowego i oleju. Sos najlepiej przyprawić imbirem, pieprzem i szczyptą cukru. Sałatka smakuje wyśmienicie z posiekanymi świeżą kolendrą i cebulą dymką.
Pasta tahini
Pastę tahini przygotowuje się z ziaren sezamu i oleju. Sezam należy uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Następnie trzeba go zblendować na płynną masę. Dzięki dodatkowi oleju ziarna będą się łatwiej poddawały blendowaniu. Pastę należy przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Można z niej zrobić hummus bądź jeść jako oddzielną potrawę.
Dania obiadowe z wykorzystaniem sezamu
Sezam idealnie komponuje się z wieprzowiną podawaną z porem i ryżem. Umyte mięso marynuje się w oleju sezamowym z białkiem jaja, solą, ostrym chilli i pieprzem. Po kilku godzinach należy usmażyć wieprzowinę i por, dodając w trakcie ziarna sezamu. Mięso można zalać sosem przygotowanym z bulionu i mąki ziemniaczanej. Frytki obtoczone w oleju z sezamem i papryką to wyśmienity dodatek do burgerów lub sałatki. Na obiad można podać także tartę z brokułami i sezamem. Nadzienie na tartę przygotowuje się z warzyw, jaj, kwaśnej śmietany, sezamu oraz soli i pieprzu. Kruche ciasto to połączenie masła, żółtek, śmietany, soli oraz mąki.
Polecane przepisy do kategorii Sezam
Sortuj wg: