iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Chleb z garnka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chleb może nie wychodzi zbyt urodziwy, ale wierzcie lub nie bardzo smaczny. Bochenek chleba, litr mleka i troszkę masła to najlepsza kolacja na świecie.

Chleb z garnka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb z garnka

 

Sposób przygotowania:

Chleb z garnka

ETAP 1:

Chleb z garnka
Ciasto bardzo ładnie wyrasta pod ściereczką.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać z ciepłą woda odlaną z gotowania ziemniaków i odstawić na kilka minut. Mąkę wymieszać z solą i wsypać do drożdży, dolać oliwę i przy pomocy robota z końcówką haka wymieszać ciasto ( wychodzi luźne). Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia,

ETAP 2:

Chleb z garnka
Bardzo dobrze wysypać dno i bkoi naczynia.

brytfankę wysmarować tłuszczem i wysypać sporą ilością otrąb pszennych, przełożyć całe ciasto, posmarować oliwą i odstawić na 40 minut.

ETAP 3:

Chleb z garnka
Piec chleb zgodnie z czasem pieczenia.

Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do 220st piec 35-40 minut.