Sposób przygotowania:
Chleb z kiełkami pszenicy
Drożdże rozetrzeć z 1/4 litra letniej wody. Następnie dodać sól, miód, roztopione maslo, 1/4 litra wody i połowę przesianej mąki. Wszystkie składniki wymieszać. Tak przygotowany rozczyn pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 30 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, kiełki pszenicy i 1/4 litra wody, dobrze wrobić. Ciasto pozostawić na następne 30 minut, aby podwoiło swoją objętość/ Zagnieść dwa bochenki. Wierzchy chlebów naciąć na krzyż i posmarować wodą. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 200 st.C. Upieczone chleby wyjąć z piekarnika i ostudzić. Aby zapobiec wysychaniu chleba w czasie pieczenia należy wstawić do piekarnika żaroodporne naczynie wypełnione wodą.