Sposób przygotowania:
Chleb z otrębami i ziarnami.
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać dość długo mikserem.Wysmarować tłuszczem dwie długie wąskie keksówki, posypać bułką tartą.
Nałożyć ciasto do połowy foremek i odstawić ok.20 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (opiekacz górny i dolny).
Wierzch podrośniętego ciasta cdelikatnie posmarować zimną gorzką herbatą i piec ok. 1 godziny, (ew. troszkę dłużej, jeśli wierzch nie będzie ładnie przyrumieniony.Ja piekłam 70 minut.
W domu przepięknie pachnie świeżym chlebem, aż trudno się doczekać, kiedy ostygnie.
Nałożyć ciasto do połowy foremek i odstawić ok.20 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (opiekacz górny i dolny).
Wierzch podrośniętego ciasta cdelikatnie posmarować zimną gorzką herbatą i piec ok. 1 godziny, (ew. troszkę dłużej, jeśli wierzch nie będzie ładnie przyrumieniony.Ja piekłam 70 minut.
W domu przepięknie pachnie świeżym chlebem, aż trudno się doczekać, kiedy ostygnie.
jovi
Mirka227
Jojo
Natala1210
kinga
luna
asia77
misia53
izuś
góralka
eli_555
pocztylion2221
teresa.rembiesa
pigwa
pigwa
Trzymałam się składników tylko zamiast miksera wyrabiałam ciasto na chleb rękami. Jutro robię drugi chlebek, bo tego już niewiele zostało :)
kasik12
Mandaryna
Mandaryna
msewka
Ja też kupiłam mąkę z zairnami i planuję upiec inną wersję.Fajnie, że wypróbowałaś, to wiem, że powinien się udać.
bogda46
s-belata