msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Chleb z otrębami i ziarnami.

  • 21
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 24

Prezpis wielokrotnie wypróbowany przez moją bratową.Ja piekłam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni.

Chleb z otrębami i ziarnami.

Składniki:

Chleb z otrębami i ziarnami.

 

  • 1 litr letniej wody
  • 5 dag drożdży
  • 1 kg dobrej mąki (np. tortowej)
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 6 łyżek ziaren słonecznika wyłuskanych
  • 6 łyżek ziaren dyni wyłuskanych
  • 1 łyżka cukru (płaska)
  • 1 łyżka soli (płaska)

Sposób przygotowania:

Chleb z otrębami i ziarnami.
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać dość długo mikserem.Wysmarować tłuszczem dwie długie wąskie keksówki, posypać bułką tartą.
Nałożyć ciasto do połowy foremek i odstawić ok.20 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (opiekacz górny i dolny).
Wierzch podrośniętego ciasta cdelikatnie posmarować zimną gorzką herbatą i piec ok. 1 godziny, (ew. troszkę dłużej, jeśli wierzch nie będzie ładnie przyrumieniony.Ja piekłam 70 minut.
W domu przepięknie pachnie świeżym chlebem, aż trudno się doczekać, kiedy ostygnie.

Tagi:

dynia chleb