kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Chleb z pesto bazyliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Lubię zapach domowego chleba, ale zapach chleba bazyliowego to po prostu... bajka! Zwarty miąższ, wyraźny aromat pesto i szybkie znikanie to jego znaki rozpoznawcze :)

Chleb z pesto bazyliowym

Składniki:

Chleb z pesto bazyliowym

 

  • 30g drożdży
  • 500ml ciepłego mleka
  • 350g maki pszennej tortowej
  • 150g maki orkiszowej typ 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej)
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki pesto bazyliowego

Sposób przygotowania:

Chleb z pesto bazyliowym
Przygotowujemy rozczyn z drożdży rozprowadzonych ciepłym (nie gorącej) mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz pesto bazyliowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 50 minut. Wyciągamy z formy i studzimy. Przechowujemy w lnianym woreczku.

Tagi:

mak pesto chleb