Sposób przygotowania:
Chlebek z pesto
CHLEB: W połowie wody rozpuszczamy cukier, drożdże oraz około 2-3 łyżki mąki. Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia. Między czasie masło topimy i studzimy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą wodę, mąkę, sól oraz tłuszcz. Całość wyrabiamy około 15 minut. Gotowe ciasto formujemy w kule, przykrywamy i pozostawiamy by podrosło (podwoiło swoją objętość). Między czasie możemy przygotować pesto. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę i wałkujemy na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto smarujemy przygotowanym pesto. Zawijamy delikatnie brzegi ciasta i zwijamy go w roladę. Uformowana roladę nacinamy nożem pozostawiając jeden nie nacięty koniec. Powstałe dwie części zaplatamy ze sobą. Uformowany chlebek przekładamy na przygotowaną blaszkę. Następnie smarujemy go roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na około 15-20 minut by podrósł. Chlebek pieczemy około 50 minut w 180˚C. PESTO: Do garnka przekładamy kiełki. Dodajemy do nich słonecznik, olej oraz pokrojony w plasterki czosnek. Miksujemy całość dokładnie. Na koniec wciskamy sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku. Pesto ponownie miksujemy.
gosiapiotrek23
marietta