jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Chlebek z pesto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Uwielbiam ten chlebek nie tylko za smak, ale i wygląd. W nim każda kromka wygląda inaczej. Można go przygotować z dowolnym pesto ( pietruszkowe, czy z bazylii).

Chlebek  z pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek z pesto

 

  • Foremka 36x12 cm
  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki,
  • 1 szklanka letniej wody,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • Jajko do smarowania,
  • 2 łyżki masła
  • Pesto:
  • 1,5 szklanki kiełek ( u mnie z rzodkiewki i brokułów),
  • 3/4 szklanki słonecznika,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Chlebek z pesto
CHLEB: W połowie wody rozpuszczamy cukier, drożdże oraz około 2-3 łyżki mąki. Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia. Między czasie masło topimy i studzimy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą wodę, mąkę, sól oraz tłuszcz. Całość wyrabiamy około 15 minut. Gotowe ciasto formujemy w kule, przykrywamy i pozostawiamy by podrosło (podwoiło swoją objętość). Między czasie możemy przygotować pesto. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę i wałkujemy na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto smarujemy przygotowanym pesto. Zawijamy delikatnie brzegi ciasta i zwijamy go w roladę. Uformowana roladę nacinamy nożem pozostawiając jeden nie nacięty koniec. Powstałe dwie części zaplatamy ze sobą. Uformowany chlebek przekładamy na przygotowaną blaszkę. Następnie smarujemy go roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na około 15-20 minut by podrósł. Chlebek pieczemy około 50 minut w 180˚C. PESTO: Do garnka przekładamy kiełki. Dodajemy do nich słonecznik, olej oraz pokrojony w plasterki czosnek. Miksujemy całość dokładnie. Na koniec wciskamy sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku. Pesto ponownie miksujemy.
Chlebek  z pesto
Zagniecione ciasto pozostawiamy do podrośnięcia
Chlebek  z pesto
na rozwałkowane ciasto wykładamy pesto. Zwijamy jak roladę
Chlebek  z pesto
Zwinięta roladę przecinamy wzdłuż i zaplatamy
Chlebek  z pesto
Ciasto przekładamy do foremki. Odstawiamy do podrośnięcia.