Sposób przygotowania:
Chleb z płatkami i siemieniem lnianymEtap 1
Zaczyn: Wieczorem zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego wodę i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na całą noc.
Etap 2
Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozetrzeć z cukrem, mąką i mlekiem, odłożyć na kilka minut.
Etap 3
Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 4
Do sypkich składników dodać wodę, zaczyn z zakwasem i rozczyn drożdżowy, wymieszać.
Etap 5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).
Etap 6
Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch keksówek (dł. ok. 30 cm), przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 7
Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
misia5
Beatris
Wpadaj, zapraszam:) Nie tylko na kanapeczkę, ale i na cały chlebek. Zawsze piekę co najmniej dwa - jeden dla nas, a drugi daję rodzinie lub znajomym:)