Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z płatkami i siemieniem lnianym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pszenny chleb na żytnim zakwasie z odrobiną świeżych drożdży, z dodatkiem płatków jaglanych i siemienia lnianego.

Chleb z płatkami i siemieniem lnianym

Składniki:

Chleb z płatkami i siemieniem lnianym

Zaczyn:

  • 3 łyżki żytniego zakwasu
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej

Rozczyn drożdżowy:

Ciasto właściwe:

  • 6 szklanek mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 2/3 szklanki siemienia lnianego
  • 1 łyżka soli
  • 2,5 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Chleb z płatkami i siemieniem lnianym

Etap 1

Chleb z płatkami i siemieniem lnianym
Zaczyn przygotowany z mąki wody i żytniego zakwasu.

Zaczyn: Wieczorem zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego wodę i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na całą noc.

Etap 2

Chleb z płatkami i siemieniem lnianym
Rozczyn przygotowany z drożdży mleka cukru i mąki.

Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozetrzeć z cukrem, mąką i mlekiem, odłożyć na kilka minut.

Etap 3

Chleb z płatkami i siemieniem lnianym
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Chleb z płatkami i siemieniem lnianym
Woda zaczyn i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać wodę, zaczyn z zakwasem i rozczyn drożdżowy, wymieszać.

Etap 5

Chleb z płatkami i siemieniem lnianym

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).

Etap 6

Chleb z płatkami i siemieniem lnianym

Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch keksówek (dł. ok. 30 cm), przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Chleb z płatkami i siemieniem lnianym

Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

pieczywo chleb