Sposób przygotowania:
Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebuląEtap 1
Zaczyn z zakwasem: Zakwas przełożyć do miski. Dodać wodę i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 10-12 godzin.
Etap 2
Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 3
Ciasto właściwe: Wszystkie rodzaje mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól, smażoną cebulę, ostropest i płatki, dokładnie wymieszać.
Etap 4
Do sypkich składników dodać cały zaczyn z zakwasem, rozczyn drożdżowy i wodę, wymieszać.
Etap 5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować zimną wodą.
Etap 7
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 25-30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
zbysiowa
Beatris