Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kolejny chlebek z naszym ulubionym dodatkiem, czyli cebulą:) Tym razem przygotowałam go na zakwasie pszennym i drożdżach z mąki pszennej różnych typów...

Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą

Składniki:

Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą

Zaczyn z zakwasem:

  • 2 łyżki pszennego zakwasu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Rozczyn drożdżowy:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży

Ciasto właściwe:

Sposób przygotowania:

Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą

Etap 1

Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą
Zaczyn przygotowany z wody mąki i pszennego zakwasu.

Zaczyn z zakwasem: Zakwas przełożyć do miski. Dodać wodę i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 10-12 godzin.

Etap 2

Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą
Rozczyn przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 3

Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Ciasto właściwe: Wszystkie rodzaje mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól, smażoną cebulę, ostropest i płatki, dokładnie wymieszać.

Etap 4

Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą
Zaczyn rozczyn drożdżowy i woda dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać cały zaczyn z zakwasem, rozczyn drożdżowy i wodę, wymieszać.

Etap 5

Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować zimną wodą.

Etap 7

Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 25-30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

pieczywo chleb