Sposób przygotowania:
Chleb z pomidorami suszonymi i tymiankiem
Drożdże umieścić w misce, w której będzie wyrabiane ciasto. Wsypać cukier i mieszać tak długo aż drożdże zrobią się płynne. Następnie do drożdży wlać wodę, dodać olej z pomidorów i dodać mąki wymieszane z solą i błonnikiem oraz wcześniej pokrojone drobno pomidory i tymianek. Połączyć składniki i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podoi objętość ponownie je chwilkę wyrabiać aby odgazować . Formę keksową o wymiarach 11 x 30 cm mierząc górne krawędzie wysmarować olejem i wysypać mąką gryczaną. Ciasto umieścić w blaszce, oprószyć mąką gryczaną i zostawić aby ciasto znów podrosło. Keksówkę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni i piec chleb 45-50 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Gdy ciasto podoi objętość ponownie je chwilkę wyrabiać aby odgazować . Formę keksową o wymiarach 11 x 30 cm mierząc górne krawędzie wysmarować olejem i wysypać mąką gryczaną. Ciasto umieścić w blaszce, oprószyć mąką gryczaną i zostawić aby ciasto znów podrosło. Keksówkę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni i piec chleb 45-50 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.