zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb z pomidorami suszonymi i tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Bardzo smaczny, mięciutki i wilgotny chleb. Jak wiemy domowe pieczywo jest najlepsze. A inspiracją do upieczenia go był przepis z jednego z blogów.

Chleb z pomidorami suszonymi i tymiankiem

Składniki:

Chleb z pomidorami suszonymi i tymiankiem

 

Sposób przygotowania:

Chleb z pomidorami suszonymi i tymiankiem
Drożdże umieścić w misce, w której będzie wyrabiane ciasto. Wsypać cukier i mieszać tak długo aż drożdże zrobią się płynne. Następnie do drożdży wlać wodę, dodać olej z pomidorów i dodać mąki wymieszane z solą i błonnikiem oraz wcześniej pokrojone drobno pomidory i tymianek. Połączyć składniki i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podoi objętość ponownie je chwilkę wyrabiać aby odgazować . Formę keksową o wymiarach 11 x 30 cm mierząc górne krawędzie wysmarować olejem i wysypać mąką gryczaną. Ciasto umieścić w blaszce, oprószyć mąką gryczaną i zostawić aby ciasto znów podrosło. Keksówkę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni i piec chleb 45-50 minut.

Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Tagi:

chleb pomidory