Sposób przygotowania:
Chleb z suszonymi pomidorami i serem żółtymPrzygotowanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z cukrem, jedną łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Do wyrośniętych drożdży dajemy mąkę, sól, zioła prowansalskie, oliwę, starty ser, jajko i pomidory. Następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewamy pozostałe ciepłe mleko.
Wyrastanie ciasta:
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
Przygotowanie do pieczenia:
Po tym czasie z ciasto przekładamy do foremki posmarowanej oliwą z pomidorów o wymiarach 7 cm x 30 cm x 8 cm . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Pieczenie:
Chleb pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Studzimy i kroimy.