Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z prażonymi płatkami żytnimi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dobry kawałek chleba na zakwasie, z prażonymi płatkami żytnimi, które nadają całości świetny smak. Szybko wyrasta dzięki pomocy drożdży piekarskich

Chleb z prażonymi płatkami żytnimi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z prażonymi płatkami żytnimi

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z prażonymi płatkami żytnimi
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: wodę zmieszać z mąką żytnią i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Na drugi dzień rano płatki żytnie uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Do misy wsypać mąkę, sól, wystudzone płatki. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i miód, dodać zaczyn, wymieszać, wlać do misy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do podwojenia objętości. Następnie przełożyć ciasto do keksówki (15x28cm) i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pic około 40 minut. Wystudzić na kratce
Chleb z prażonymi płatkami żytnimi
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: wodę zmieszać z mąką żytnią i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Chleb z prażonymi płatkami żytnimi
Na drugi dzień rano płatki żytnie uprażyć na suchej patelni, ostudzić.
Chleb z prażonymi płatkami żytnimi
Do misy wsypać mąkę, sól, wystudzone płatki. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i miód, dodać zaczyn, wymieszać, wlać do misy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do podwojenia objętości.
Chleb z prażonymi płatkami żytnimi
Następnie przełożyć ciasto do keksówki (15x28cm) i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pic około 40 minut