Sposób przygotowania:
Chleb z siemieniem lnianym
Dzień przed przygotowaniem chleba dokarmić zakwas, ja trzymam go w lodówce i wyjmuję dzień wcześniej i dodaję mąki i wody.
W misce drożdże wymieszać z wodą, dodać resztę składników i wyrobić luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Keksówkę nasmarować olejem i napełnić ciastem, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Wierzch ciasta osmarować wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 80 minut.
Ciepły chleb wyjąć z foremki i wystudzić.
W misce drożdże wymieszać z wodą, dodać resztę składników i wyrobić luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Keksówkę nasmarować olejem i napełnić ciastem, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Wierzch ciasta osmarować wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 80 minut.
Ciepły chleb wyjąć z foremki i wystudzić.