Ziarna siemienia lnianego zawierają dużą ilość rozpuszczalnego błonnika, który oczyszcza organizm, usuwając toksyny. Działa też jako prebiotyk. Można go pić w formie naparu, zrobić z niego kisiel lub zmielić ziarna i dodać je do potraw. Siemię pasuje zarówno do jogurtów, koktajli, jak i sosów oraz kanapek. Można wsypać je do ciasta na naleśniki oraz dodać do sałatki.
Siemię lniane do picia
Siemię lniane do picia można przygotować na dwa sposoby. Jeden z nich to gotowanie ziaren w 2 szklankach wody przez około 10 minut. Drugim sposobem jest zalanie siemienia szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody i odstawienie go na 15 minut. Smak naparu można zmienić, np. słodząc go miodem lub dolewając do niego soku.
Kisiel z siemienia lnianego
Aby przyrządzić kisiel z siemienia lnianego, należy zalać 2-3 łyżki ziaren szklanką ciepłej wody i zostawić je na godzinę lub dłużej. W tym czasie siemię napęcznieje i uzyska kleistą konsystencję.
Owsianka z siemieniem lnianym
Smaczny i zdrowy pomysł na śniadanie to owsianka z siemieniem lnianym, kaszą jaglaną, ulubionymi owocami (zarówno świeżymi, jak i suszonymi) oraz pestkami dyni i słonecznika. Przyprawy, które urozmaicą smak dania, to np. imbir, kurkuma, cynamon i goździki.
Krakersy z siemienia lnianego
Krakersy z siemienia lnianego to znakomita przekąska. Aby ją przygotować, potrzebne jest złote i brązowe siemię oraz ocet jabłkowy. Nasiona trzeba namoczyć na noc w occie jabłkowym i wodzie, a kolejnego dnia posolić. Krakersy piecze się przez 4 godziny w piekarniku nagrzanym do 50 stopni Celsjusza, a następnie przez godzinę w 100 stopniach.
Muffiny z siemienia lnianego
Na deser można upiec muffiny z siemienia lnianego. Do ich przyrządzenia oprócz siemienia potrzebne są górskie płatki owsiane, pszenna mąka razowa, miód lub inny słodzik, soda oczyszczona, proszek do pieczenia i cynamon, a także jaja, maślanka, olej kokosowy i owoce. Muffiny piecze się w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut. Można je ozdobić cukrem pudrem lub posypać tartą skórką pomarańczową.
Siemię lniane do picia
Siemię lniane do picia można przygotować na dwa sposoby. Jeden z nich to gotowanie ziaren w 2 szklankach wody przez około 10 minut. Drugim sposobem jest zalanie siemienia szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody i odstawienie go na 15 minut. Smak naparu można zmienić, np. słodząc go miodem lub dolewając do niego soku.
Kisiel z siemienia lnianego
Aby przyrządzić kisiel z siemienia lnianego, należy zalać 2-3 łyżki ziaren szklanką ciepłej wody i zostawić je na godzinę lub dłużej. W tym czasie siemię napęcznieje i uzyska kleistą konsystencję.
Owsianka z siemieniem lnianym
Smaczny i zdrowy pomysł na śniadanie to owsianka z siemieniem lnianym, kaszą jaglaną, ulubionymi owocami (zarówno świeżymi, jak i suszonymi) oraz pestkami dyni i słonecznika. Przyprawy, które urozmaicą smak dania, to np. imbir, kurkuma, cynamon i goździki.
Krakersy z siemienia lnianego
Krakersy z siemienia lnianego to znakomita przekąska. Aby ją przygotować, potrzebne jest złote i brązowe siemię oraz ocet jabłkowy. Nasiona trzeba namoczyć na noc w occie jabłkowym i wodzie, a kolejnego dnia posolić. Krakersy piecze się przez 4 godziny w piekarniku nagrzanym do 50 stopni Celsjusza, a następnie przez godzinę w 100 stopniach.
Muffiny z siemienia lnianego
Na deser można upiec muffiny z siemienia lnianego. Do ich przyrządzenia oprócz siemienia potrzebne są górskie płatki owsiane, pszenna mąka razowa, miód lub inny słodzik, soda oczyszczona, proszek do pieczenia i cynamon, a także jaja, maślanka, olej kokosowy i owoce. Muffiny piecze się w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut. Można je ozdobić cukrem pudrem lub posypać tartą skórką pomarańczową.
Polecane przepisy do kategorii Siemię lniane
Sortuj wg: