Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z twarożkiem, na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chleb jest jak na zakwasowiec, niezwykle delikatny i miękki

Chleb z twarożkiem, na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z twarożkiem, na zakwasie

 

  • Zaczyn:
  • 181 g mąki żytniej chlebowej
  • 145 g wody
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • Namaczanka:
  • 130 g mąki żytniej typ 2000
  • 50 g otrębów żytnich
  • 227 g wody
  • Ciasto właściwe:
  • 545 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g twarożku mielonego
  • 28 g mleka w proszku
  • 264 g wody
  • 17 g soli
  • 5 g drożdży suchych

 

Sposób przygotowania:

Chleb z twarożkiem, na zakwasie
W jednej misce wymieszać mąkę żytnią z otrębami i wodą, przykryć szczelnie pokrywką. W drugiej misce wymieszać mąkę żytnią 2000 z wodą i zakwasem, przykryć ręczniczkiem. Obie miski odstawić na 14 godzin.W dużej misce umieścić mąkę pszenną 650, dodać mleko w proszku, sól oraz drożdże. Wodę wymieszać z zaczynem i namaczanką oraz twarożkiem. Wlać do mąki i wymieszać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do formy (duża keksówka) i odstawić znów na godzinę. Wstawić do naparowanego piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce i kroić po ostudzeniu. Chleb jest jak na zakwasowiec, niezwykle delikatny i miękki
Chleb z twarożkiem, na zakwasie
W jednej misce wymieszać mąkę żytnią z otrębami i wodą, przykryć szczelnie pokrywką.
Chleb z twarożkiem, na zakwasie
W drugiej misce wymieszać mąkę żytnią 2000 z wodą i zakwasem, przykryć ręczniczkiem. Obie miski odstawić na 14 godzin.
Chleb z twarożkiem, na zakwasie
W dużej misce umieścić mąkę pszenną 650, dodać mleko w proszku, sól oraz drożdże. Wodę wymieszać z zaczynem i namaczanką oraz twarożkiem. Wlać do mąki i wymieszać ciasto.
Chleb z twarożkiem, na zakwasie
Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do formy