Sposób przygotowania:
Chleb z twarożkiem, na zakwasie
W jednej misce wymieszać mąkę żytnią z otrębami i wodą, przykryć szczelnie pokrywką. W drugiej misce wymieszać mąkę żytnią 2000 z wodą i zakwasem, przykryć ręczniczkiem. Obie miski odstawić na 14 godzin.W dużej misce umieścić mąkę pszenną 650, dodać mleko w proszku, sól oraz drożdże. Wodę wymieszać z zaczynem i namaczanką oraz twarożkiem. Wlać do mąki i wymieszać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do formy (duża keksówka) i odstawić znów na godzinę. Wstawić do naparowanego piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce i kroić po ostudzeniu. Chleb jest jak na zakwasowiec, niezwykle delikatny i miękki