Sposób przygotowania:
Chleb z ziemniakami, czarnuszką i cebulą
Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i łyżką mąki, odłożyć na kilkanaście minut. Ciasto właściwe: Ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Obie mąki i sól przesypać do miski, dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, ziemniaki, cebulkę smażoną i olej. Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Wyrobione ciasto podsypać pół szklanki mąki, szybko zagnieść. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 2 części, przełożyć do dwóch małych foremek keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem chlebki posmarować wodą i posypać czarnuszką. Piekarnik nastawić na hydropieczenie (lub na dnie piekarnika ustawić naczynie z wodą). Chlebki piec w 220 stopniach przez ok. 40-45 minut. Upieczone chlebki wyjąć z foremek, studzić na kratce.
anemon
Alex_M
Beatris