slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Chleb żytni domowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na 100% żytni chlebek drożdżowy. Zrobienie domowego chleba jest proste i gwarantuje świetny smak.

Chleb żytni domowy

Składniki:

Chleb żytni domowy

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytni domowy
Do miski wsypujemy sypkie składniki, mieszamy a następnie dodajemy składniki mokre i wyrabiamy ręką elastyczne ciasto. Gdy przestanie kleić się do ręki, odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wyrównujemy, smarujemy wodą oraz posypujemy obficie czarnuszką (lub innymi ziarnami). Odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięty chlebek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w 200 stopniach.