Sposób przygotowania:
Chleb żytni domowy
Do miski wsypujemy sypkie składniki, mieszamy a następnie dodajemy składniki mokre i wyrabiamy ręką elastyczne ciasto. Gdy przestanie kleić się do ręki, odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wyrównujemy, smarujemy wodą oraz posypujemy obficie czarnuszką (lub innymi ziarnami). Odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chlebek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w 200 stopniach.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wyrównujemy, smarujemy wodą oraz posypujemy obficie czarnuszką (lub innymi ziarnami). Odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chlebek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w 200 stopniach.