Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

SUPERPRZEPIS

Chleb żytni wg Agiatis

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chleb domowej roboty, nie ma nic piękniejszego jak aromat pieczywa w kuchni. Polecam zrobić - warto.

Chleb żytni wg Agiatis Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb żytni wg Agiatis

 

  • 250g mąki żytniej
  • 7,5g zakwasu chlebowego w proszku (dodałam zakwas chlebowy zrobiony przeze mnie - 15g)
  • 1/2 opakowania drożdży instant
  • 1 łyżka oleju
  • 175ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka melasy - zastąpiłam łyżką miodu
  • mąka do obsypania
  • tłuszcz do posmarowania miski

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytni wg Agiatis
Zawkas  chlebowy zrobiłam wcześnie, przy okazji innego wypieku, ten dokarmiałam i czekał na zużycie w odpowiedniej chwili. Zrobiłam zakwas z: 250g mąki żytniej,250 ml wody o temp 40*C i łyżką soku kwaszonej kapusty. Możecie użyć maślankę lub serwatkę. Mieszamy składniki przykrywamy gazą - nie zakręcamy słoika bo zakwas spleśnieje, odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 2 -3 dni.Etapy przygotowania pieczywa: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy 175ml ciepłej wody, zakwas chlebowy, drożdże instant i łyżkę oleju - wyrabiamy ciasto. Przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy chleb wilgotnymi rękoma. robimy kilka nacięć - zostawiamy na godzinę aby podrosło jeszcze ciasto. Pieczemy 35 minut w 200*C - dolna półka piekarnika. * Przepis pochodzi z książki " Smakowite pieczywo". Zrobiłam z połowy porcji( przepis jest podany już obcięty o połowę), gdyż malutki chlebek w zupełności na dzień nam wystarcza.
Chleb żytni wg Agiatis
kromka chleba żytniego