Sposób przygotowania:
Chleb żytni wg Agiatis
Zawkas chlebowy zrobiłam wcześnie, przy okazji innego wypieku, ten dokarmiałam i czekał na zużycie w odpowiedniej chwili. Zrobiłam zakwas z: 250g mąki żytniej,250 ml wody o temp 40*C i łyżką soku kwaszonej kapusty. Możecie użyć maślankę lub serwatkę. Mieszamy składniki przykrywamy gazą - nie zakręcamy słoika bo zakwas spleśnieje, odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 2 -3 dni.Etapy przygotowania pieczywa: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy 175ml ciepłej wody, zakwas chlebowy, drożdże instant i łyżkę oleju - wyrabiamy ciasto. Przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy chleb wilgotnymi rękoma. robimy kilka nacięć - zostawiamy na godzinę aby podrosło jeszcze ciasto. Pieczemy 35 minut w 200*C - dolna półka piekarnika. * Przepis pochodzi z książki " Smakowite pieczywo". Zrobiłam z połowy porcji( przepis jest podany już obcięty o połowę), gdyż malutki chlebek w zupełności na dzień nam wystarcza.