zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

SUPERPRZEPIS

Chlebek bananowy z podwójną czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Polecam, puszyste i wilgotne ciasto śniadaniowe, pięknie pachnie jak każdy wypiek z bananami. Do śniadaniowej kawy to ciasto idealne, podwieczorek też umili w pełni.

Chlebek bananowy z podwójną czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek bananowy z podwójną czekoladą

 

  • 160 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g ciemnego kakao naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Chlebek bananowy z podwójną czekoladą
Piecyk nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę keksową (10x24 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Łączymy w naczyniu sypkie składniki: mąkę z proszkiem, kakao, sól, cynamon. Banany dzielimy na kawałki i miażdżymy widelcem na papkę, dodajemy do niej jajko, cukier i wanilię. Wlewamy płynne składniki do sypkich i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy czekoladę posiekaną w kosteczkę ( część możemy zostawić do posypania na wierzchu ciasta). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na dolnej półce, pieczemy na funkcji góra/dół ok 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy chwilę i wyjmujemy na kratkę.
Chlebek bananowy z podwójną czekoladą
Banany dzielimy na kawałki i miażdżymy widelcem na papkę i dodajemy jajko
Chlebek bananowy z podwójną czekoladą
Łączymy wszystkie sypkie składniki w jednej misce
Chlebek bananowy z podwójną czekoladą
Łączymy sypkie i mokre składniki a na koniec wsypujemy kawałeczki czekolady
Chlebek bananowy z podwójną czekoladą
Ciasto pieczemy w formie keksowej najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia