kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Zimowy chlebek bananowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chlebek bananowy w zimowej odsłonie

Zimowy chlebek bananowy

Składniki:

Zimowy chlebek bananowy

 

  • 100 g rodzynek
  • 75 ml burbonu lub whisky
  • 175 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 4 małe,bardzo dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Zimowy chlebek bananowy
Zalej rodzynki burbonem w niewielkim rondlu i doprowadź do wrzenia.Zdejmij rondelek z ognia przykryj i odstaw na godzinę tak,aby rodzynki wchłonęły płyn. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.Do średniej miski wsyp mąkę,kakao,proszek do pieczenia,sodę oczyszczoną i sól i starannie wymieszaj.W dużej misce wymieszaj stopione masło z cukrem az się rozpuści.Mieszając dodawaj po jednym jajku a potem dołóż rozgniecione banany.Następnie wmieszaj rodzynki ekstrakt oraz cynamon.Partiami dodawaj mokre składniki do suchych,mieszaj drewnianą łyżką.Gotowe,wymieszane ciasto przełóż do formy keksówki i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 1 1/4 godziny do suchego patyczka. Ciasto jest nadzwyczaj proste i zawsze się udaje,piękne aromaty w kuchni gwarantowane.

Tagi:

jajko jajka