Sposób przygotowania:
Chlebek drożdżowy z płatkami śniadaniowymi
Do dużej miski pokruszyć drożdże. Dodać cukier i wlać letnią wodę. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Dodać ziarna słonecznika i dyni oraz otręby. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Płatki jęczmienne pokruszyć na mniejsze kawałki. Gdy drożdże już ruszą dodać mąkę wymieszaną z solą oraz pokruszone płatki jęczmienne. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste i lepkie, jeśli wyszłoby zbyt suche i nie można połączyć składników należy dolać jeszcze troszkę wody.
Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem. Wyrośnięte ciasto wymieszać i przełożyć do keksówki, wierzch ładnie wyrównać zwilżoną łyżką.
Foremkę z ciastem odstawić na ok 10 minut aby ciasto podrosło. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 55 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu chlebek przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Aby skórka na wierzchu nie była zbyt twarda posmarować wodą.
Płatki jęczmienne pokruszyć na mniejsze kawałki. Gdy drożdże już ruszą dodać mąkę wymieszaną z solą oraz pokruszone płatki jęczmienne. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste i lepkie, jeśli wyszłoby zbyt suche i nie można połączyć składników należy dolać jeszcze troszkę wody.
Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem. Wyrośnięte ciasto wymieszać i przełożyć do keksówki, wierzch ładnie wyrównać zwilżoną łyżką.
Foremkę z ciastem odstawić na ok 10 minut aby ciasto podrosło. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 55 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu chlebek przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Aby skórka na wierzchu nie była zbyt twarda posmarować wodą.