migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Chlebek drożdżowy z płatkami śniadaniowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny domowy chlebek drożdżowy pełen różnych dodatków. Dodałam co miałam pod ręką trochę ziarenek, otręby orkiszowe oraz chrupiące śniadaniowe płatki jęczmienne.

Chlebek drożdżowy z płatkami śniadaniowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek drożdżowy z płatkami śniadaniowymi

 

Sposób przygotowania:

Chlebek drożdżowy z płatkami śniadaniowymi
Do dużej miski pokruszyć drożdże. Dodać cukier i wlać letnią wodę. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Dodać ziarna słonecznika i dyni oraz otręby. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.

Płatki jęczmienne pokruszyć na mniejsze kawałki. Gdy drożdże już ruszą dodać mąkę wymieszaną z solą oraz pokruszone płatki jęczmienne. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste i lepkie, jeśli wyszłoby zbyt suche i nie można połączyć składników należy dolać jeszcze troszkę wody.

Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem. Wyrośnięte ciasto wymieszać i przełożyć do keksówki, wierzch ładnie wyrównać zwilżoną łyżką.

Foremkę z ciastem odstawić na ok 10 minut aby ciasto podrosło. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 55 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu chlebek przełożyć na kratkę do wystudzenia.

Aby skórka na wierzchu nie była zbyt twarda posmarować wodą.
Chlebek drożdżowy z płatkami śniadaniowymi
Do dużej miski pokruszyć drożdże. Dodać cukier i wlać letnią wodę. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Dodać ziarna słonecznika i dyni oraz otręby. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Chlebek drożdżowy z płatkami śniadaniowymi
Płatki jęczmienne pokruszyć na mniejsze kawałki. Gdy drożdże już ruszą dodać mąkę wymieszaną z solą oraz pokruszone płatki jęczmienne. Dokładnie wymieszać.
Chlebek drożdżowy z płatkami śniadaniowymi
Ciasto powinno być gęste i lepkie, jeśli wyszłoby zbyt suche i nie można połączyć składników należy dolać jeszcze troszkę wody. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
Chlebek drożdżowy z płatkami śniadaniowymi
Keksówkę 30x10 natłuścić masłem i przełożyć ciasto, wierzch ładnie wyrównać zwilżoną łyżką. Foremkę z ciastem odstawić na ok 10 minut aby ciasto podrosło.