Aleksandra Niparko

Aleksandra Niparko

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Chlebek marchewkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pulchny chlebek marchewkowy to odchudzona wersja ciasta marchewkowego. Składniki kaloryczne zostały zamienione zdrowsza wersją.

Chlebek marchewkowy

Składniki:

Chlebek marchewkowy

 

  • 300 g marchewki
  • 200 ml oleju kokosowego nierafinowanego
  • 50 g miodu ( możecie zastąpić innym słodzikiem)
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • skórka pomarańczowa
  • 4 jaja

Sposób przygotowania:

Chlebek marchewkowy
Jaja ubijamy z miodem na puszysta masę, dodajemy olej kokosowy (płynny). Marchewkę trzemy na drobnych oczkach i troszkę odciskamy z nadmiaru soku.

Dodajemy do płynnej masy i łączymy razem. Do mąki dodajemy cynamon oraz proszek do pieczenia. Dosypujemy po łyżce do masy jajecznej i łączymy przy pomocy łyżki razem z migdałami i skórką. Wlewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 1980 st C przez około 60 minut. Warto zrobić test suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy i podajemy na deser. 

Tagi:

ciasto marchew