Sposób przygotowania:
Chlebek maślankowy z czarnuszką
Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłą wodą, cukrem oraz 2 łyżkami mąki pszennej razowej. Rozczyn przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
Po tym czasie, do rozczynu dodać pozostałą mąkę pszenną razową, ok. 300 g mąki pszennej chlebowej oraz maślankę, masło i sól. Wyrabiać przez ok. 10 min., a następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min.
Po tym czasie ciasto przerobić (jeżeli jest zbyt klejące dodać pozostałą ilość mąki pszennej chlebowej), dodać ok. 2 łyżki czarnuszki, wymieszać i ponownie odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 60 min.
Następnie uformować bochenek, ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 60 min.
Do naczynia żaroodpornego wlać wodę i wstawić go na samym dole w piekarniku. Piekarnik nastawić na 230 stopni.
Gdy chlebek urośnie, posmarować jego wierzch wodą i zrobić nacięcie w kształcie kratki. Posypać pozostałą ilością czarnuszki.
Włożyć do zaparowanego i nagrzanego do temp. 230 stopni piekarnika na 10 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 10 min., później 210 stopni 10 min. i 200 stopni 10 min.
Po tym czasie chlebek odwrócić na drugą stronę i piec ostatnie 10 min. w temp. 190 stopni. Chleb jest upieczony wtedy, gdy pukając w niego słyszymy głuchy odgłos.
Wystudzić na kratce.
Po tym czasie, do rozczynu dodać pozostałą mąkę pszenną razową, ok. 300 g mąki pszennej chlebowej oraz maślankę, masło i sól. Wyrabiać przez ok. 10 min., a następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min.
Po tym czasie ciasto przerobić (jeżeli jest zbyt klejące dodać pozostałą ilość mąki pszennej chlebowej), dodać ok. 2 łyżki czarnuszki, wymieszać i ponownie odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 60 min.
Następnie uformować bochenek, ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 60 min.
Do naczynia żaroodpornego wlać wodę i wstawić go na samym dole w piekarniku. Piekarnik nastawić na 230 stopni.
Gdy chlebek urośnie, posmarować jego wierzch wodą i zrobić nacięcie w kształcie kratki. Posypać pozostałą ilością czarnuszki.
Włożyć do zaparowanego i nagrzanego do temp. 230 stopni piekarnika na 10 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 10 min., później 210 stopni 10 min. i 200 stopni 10 min.
Po tym czasie chlebek odwrócić na drugą stronę i piec ostatnie 10 min. w temp. 190 stopni. Chleb jest upieczony wtedy, gdy pukając w niego słyszymy głuchy odgłos.
Wystudzić na kratce.