Sposób przygotowania:
Chleb z czarnuszką
Z drożdży przygotować zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Połowę mleka i ziemniaki zmiksować blenderem na gładką masę.
Mąkę pszenną wymieszać z żytnią. Dodać drożdże, masę mleczno ziemniaczaną, siemię. Wsypać czarnuszkę oraz wlać pozostałe mleko.
Zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do foremek.
Gdy podrośnie włożyć do piekarnika i piecz w temp. 180-190 stopni około 60 minut.
Połowę mleka i ziemniaki zmiksować blenderem na gładką masę.
Mąkę pszenną wymieszać z żytnią. Dodać drożdże, masę mleczno ziemniaczaną, siemię. Wsypać czarnuszkę oraz wlać pozostałe mleko.
Zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do foremek.
Gdy podrośnie włożyć do piekarnika i piecz w temp. 180-190 stopni około 60 minut.