paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Chleb z czarnuszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny długo zachowujący świeżość chleb z ziarnami czarnuszki i siemienia lnianego. Chleb na drożdżach z gotowanymi ziemniakami.

Chleb z czarnuszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z czarnuszką

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z czarnuszką
Z drożdży przygotować zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia.

Połowę mleka i ziemniaki zmiksować blenderem na gładką masę.

Mąkę pszenną wymieszać z żytnią. Dodać drożdże, masę mleczno ziemniaczaną, siemię. Wsypać czarnuszkę oraz wlać pozostałe mleko.

Zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do foremek.

Gdy podrośnie włożyć do piekarnika i piecz w temp. 180-190 stopni około 60 minut.
Chleb z czarnuszką
Mąkę pszenną wymieszać z żytnią. Dodać drożdże.
Chleb z czarnuszką
Dodać masę mleczno ziemniaczaną, siemię. Wsypać czarnuszkę oraz wlać pozostałe mleko.
Chleb z czarnuszką
Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
Chleb z czarnuszką
Gdy podrośnie włożyć do piekarnika i piecz w temp. 180-190 stopni około 60 minut.

Tagi:

chleb