marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Chlebek mięsny po grecku z oliwkami i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny aromatyczny chleb mięsny. Dodatek oliwek i cukinii sprawia, że jest bardziej wytworny. Polecam.

Chlebek mięsny po grecku z oliwkami i cukinią

Składniki:

Chlebek mięsny po grecku z oliwkami i cukinią

mięso mielone wieprzowe, papryka,oliwki,cukinia,olej

  • 1/2 kg.mięsa wieprzowego z łopatki,
  • 1 cukinia,
  • 1 świeża czerwona papryka,
  • 2 pełne łyżki oliwek czarnych drylowanych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 4 kromki czerstwego chleba,
  • 2 jajka,
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki,
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem,
  • 1/3 pęczka tymianku,
  • łyżeczka ostrej mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • pieprz mielony,
  • sól,
  • oliwa z oliwek,
  • pomidorki koktajlowe,
  • kilka gałązek rozmarynu.

Sposób przygotowania:

Chlebek mięsny po grecku z oliwkami i cukinią

pieczenie

1.Zmielić mięso, oczyścić, opłukać i pokroić jarzyny,a ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć lub posiekać drobno.
2.Mięso wymieszać z pokrojonymi w kostkę jarzynami, oliwkami, jajkami, pokrojonymi w kostkę kromkami chleba, serem feta w kostkach i przyprawami.
3. Piekarnika nagrzać do 180 st. C, blachę wyłożyć pergaminem, skropić oliwą i wyłożyć uformowany z farszu chlebek, posmarować oliwą, i wyłożyć dokola ziołami i pomidorkami.
4. Wstawić chlebek do piekarnika na prawie godzinę lub całą. Po upieczeniu wyjąć, pokroić i podawać z tzatziki.