Sposób przygotowania:
Chlebek mleczny
Mąkę przesiewamy do naczynia, wsypujemy łyżeczkę soli, w mące robimy dołek. Następnie wsypujemy cukier, wkruszamy drożdże i wlewamy pół szklanki mleka. Delikatnie mieszamy palcem, zagarniając trochę mąki. Następnie miskę przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie wlewamy resztę mleka, wbijamy jajka, dodajemy stopione masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy, następnie formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie ciasto wkładamy do keksówki, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Następnie blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy około 50 minut. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.