Sposób przygotowania:
Chleb 7 ziaren
Mąke wsypać do miski, dodać cukier i drożdże, wlać wodę, jogurt lub serwatkę i wyrobić dosyć elastyczne ciasto (mi wyrabiał mikser mieszadłem do ciasta chlebowego), na koniec dodać olej i wymieszać ponownie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrosniecia w ciepłym pomieszczeniu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stół, na omączony blat, odgazować dwa razy składając w pół i wyrobić ponownie. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski lub do koszyka do wyrastania chleba na ściereczkę wysypaną mąką. Zostawić w cieple do wyrośnięcia ok 40 min. W tym czasie nagrzać garnek z pokrywką w piecu w tem. 250-280 stopni 20 min. Wyrośnięty chleb wrzucić do garnka przykryć piec 40 min w tem 250 stopni, następnie odkryć i dalej piec ok 20 min w temp 220 stopni. Po upieczeniu wyjąć z garnka i studzić na kratce
Pyza
bernika
http://www.youtube.com/watch?v=vsMTPg7rRns&mode=related&searc
cherry
bernika
Cherry, wcale nie jest pracochlonny zapewniam.
Lady Marmolada
Sarenka
To prawda.
Netka
evita0007
beatrix184
bernika
przykro mi nei znam przyczyny, moj jedlismy przez 2 dni i nic mu sie nie dzialo.