bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Chleb 7 ziaren

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

żaluje ze nie zrobiłam tego wcześniej bo chleb jest wyjątkowo pyszny i w dodatku bardzo łatwy w przygotowaniu. Idealny.

Chleb 7 ziaren Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb 7 ziaren

 

  • kubek jogurtu naturalnego lub serwatki 400ml
  • kubek wody mineralnej lub źródlanej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 10gr drożdzy instant
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki otrąb orkiszowych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki płatków owsiannych
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika uprażonego na suchej patelni
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki okriszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej poznańskiej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego do ciasta
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania miski

 

Sposób przygotowania:

Chleb 7 ziaren
Mąke wsypać do miski, dodać cukier i drożdże, wlać wodę, jogurt lub serwatkę i wyrobić dosyć elastyczne ciasto (mi wyrabiał mikser mieszadłem do ciasta chlebowego), na koniec dodać olej i wymieszać ponownie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrosniecia w ciepłym pomieszczeniu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stół, na omączony blat, odgazować dwa razy składając w pół i wyrobić ponownie. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski lub do koszyka do wyrastania chleba na ściereczkę wysypaną mąką. Zostawić w cieple do wyrośnięcia ok 40 min. W tym czasie nagrzać garnek z pokrywką w piecu w tem. 250-280 stopni 20 min. Wyrośnięty chleb wrzucić do garnka przykryć piec 40 min w tem 250 stopni, następnie odkryć i dalej piec ok 20 min w temp 220 stopni. Po upieczeniu wyjąć z garnka i studzić na kratce
Chleb 7 ziaren
Etap 1
Chleb 7 ziaren
Etap 2