Sposób przygotowania:
Chlebek na słodko
Do rozpuszczonych w ciepłej wodzie drożdży, dodać cukier, jajka i czubatą łyżkę gęstej śmietany, wszystko ubić do uzyskania pęcherzyków powietrza, do ubitej masy dosypać przesianą mąkę, sól i orzechy oraz miękkie masło, zagniatamy gładkie ciasto, na sam koniec dodać jabłka pokrojone w średnią kostkę, delikatnie połączyć jabłka z ciastem . Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i zostawić do wyrośnięcia w między czasie 2-3 razy złożyć w kopertę . Foremkę keksowa wyłożyć papierem i posmarować olejem, wyłożyć całe ciasto, wyrównać wierzch i posmarować go wodą, odstawić jeszcze raz do podrośnięcia . Piekarnik nagrzać do 220st i piec chleb do 45 min,ale należy to kontrolować . Dobrze też jest umieścić w piekarniku pojemnik z wodą.