jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Chlebek Norweski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Możemy go zajadać w szkole, pracy, w ramach zdrowej, pachnącej ziarnami przekąski! Osobiście uwielbiam maczać jego koniec w miodzie i zajadać:)

Chlebek Norweski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek Norweski

 

 

Sposób przygotowania:

Chlebek Norweski
Dokładnie odmierzamy wszystkie składniki potrzebne do wykonania chlebka. Sypkie składniki: mąkę, otręby, płatki, siemię, sezam, pestki z dyni, słonecznika, mak, sól umieszczamy w misce. Mieszamy. Następnie wlewamy wodę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 12-15 minut. Między czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Po określonym czasie masę wykładamy równomiernie na blaszkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°) na około 10 minut. Po tym czasie chlebek wyjmujemy i nożem lub radełkiem dzielimy go na porcje, wykonując kratkę na cieście (mogą to być kwadraty, romby, prostokąty). Chlebek ponownie wstawiamy do piekarnika na około 30- 40 minut. Gotowy wyjmujemy i studzimy.
Chlebek Norweski
Sypkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy ze sobą
Chlebek Norweski
Do wymieszanych składników dodajemy wodę.
Chlebek Norweski
Gotowa masę wylewamy na przygotowaną blaszkę
Chlebek Norweski
Po około 10 minutach pieczenia ciasto dzielimy na części!