Sposób przygotowania:
Chlebek orkiszowy na drożdżach
Drożdże rozpuszczam z 2 łyżkami letniej wody wraz z cukrem, mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Mąkę orkiszową mieszam z solą i rozpuszczonymi drożdżami. Dodaję zaczyn z dnia poprzedniego oraz letnią wodę, zagniatam.
Ciasto ma być mocno wilgotne i klejące. Nie dosypujemy mąki. Przekładam do dużej miski wysmarowanej olejem, przykrywam mocno folią spożywczą i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. godzinę. Ma podwoić lub nawet potroić ciasto objętość.
Ciasto po wyrośnięciu zagniatam ponownie i przekładam do formy 35 x 12 cm ma ona być wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywam znów folią i czekam aż wyrośnie przez 20 minut. Trzeba pilnować ciasta, by się nie wylało z misy i odpowiednio wcześnie nastawić piekarnik na 220 stopni grzanie góra-dół.
Piekę 10 minut, potem zmniejszam do 200 i piekę jeszcze ok 30-40 minut.
Można na koniec dopiec ostatnie 10 minut wyłożony chleb na samej kratce.
Mąkę orkiszową mieszam z solą i rozpuszczonymi drożdżami. Dodaję zaczyn z dnia poprzedniego oraz letnią wodę, zagniatam.
Ciasto ma być mocno wilgotne i klejące. Nie dosypujemy mąki. Przekładam do dużej miski wysmarowanej olejem, przykrywam mocno folią spożywczą i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. godzinę. Ma podwoić lub nawet potroić ciasto objętość.
Ciasto po wyrośnięciu zagniatam ponownie i przekładam do formy 35 x 12 cm ma ona być wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywam znów folią i czekam aż wyrośnie przez 20 minut. Trzeba pilnować ciasta, by się nie wylało z misy i odpowiednio wcześnie nastawić piekarnik na 220 stopni grzanie góra-dół.
Piekę 10 minut, potem zmniejszam do 200 i piekę jeszcze ok 30-40 minut.
Można na koniec dopiec ostatnie 10 minut wyłożony chleb na samej kratce.