selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Chlebek orkiszowy na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawy przepis, na dodatek bardzo łatwy, wystarczy przestrzegać poszczególnych etapów i wytycznych.

Chlebek orkiszowy na drożdżach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebek orkiszowy na drożdżach

 

  • Zaczyn do przygotowania dzień wcześniej:
  • 150 g mąki orkiszowej typ 2000 razowej
  • 170 g wody
  • 2 g świeżych drożdży

 

  • Składniki na ciasto chlebowe właściwe:
  • pół łyżeczki cukru
  • 15 świeżych drożdży
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • cały zaczyn z dnia poprzedniego
  • 450 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 350 ml letniej wody
  • łyżka soli

 

Sposób przygotowania:

Chlebek orkiszowy na drożdżach
Drożdże rozpuszczam z 2 łyżkami letniej wody wraz z cukrem, mieszam do całkowitego rozpuszczenia.

Mąkę orkiszową mieszam z solą i rozpuszczonymi drożdżami. Dodaję zaczyn z dnia poprzedniego oraz letnią wodę, zagniatam.

Ciasto ma być mocno wilgotne i klejące. Nie dosypujemy mąki. Przekładam do dużej miski wysmarowanej olejem, przykrywam mocno folią spożywczą i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. godzinę. Ma podwoić lub nawet potroić ciasto objętość.

Ciasto po wyrośnięciu zagniatam ponownie i przekładam do formy 35 x 12 cm ma ona być wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywam znów folią i czekam aż wyrośnie przez 20 minut. Trzeba pilnować ciasta, by się nie wylało z misy i odpowiednio wcześnie nastawić piekarnik na 220 stopni grzanie góra-dół.

Piekę 10 minut, potem zmniejszam do 200 i piekę jeszcze ok 30-40 minut.

Można na koniec dopiec ostatnie 10 minut wyłożony chleb na samej kratce.
Chlebek orkiszowy na drożdżach
Chlebek wyrasta sobie pod folią w warunkach cieplarnianych
Chlebek orkiszowy na drożdżach
Chlebek wyrasta pierwszy raz jeszcze przed przykryciem folią

Tagi:

ciasto chleb