gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Chlebek tygrysi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

smaczny chlebek i popękanej chrupiącej skórce. Lekko wilgotny w środku. Można zajadać bez niczego. Polecam

Chlebek tygrysi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek tygrysi

 

  • zaczyn;
  • 8 łyżek mąki,
  • 20,g drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/5 szklanki letniej wody,
  • 1 łyżka soli,
  • ciasto właściwe,
  • 3 szkalnki mąki,
  • szklanka letniego mleka,
  • 100ml wody,
  • szczypta cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki otręb gryczanych,
  • Polewa;
  • 10g drożdży,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 100 ml wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2/3 szkalnki ryżu surowego.

Sposób przygotowania:

Chlebek tygrysi
Składniki zaczynu mieszamy ze sobą i odstawiamy do podwojenia obiętości. Zaczyn jest bardzo gęsty. zaczyn mieszamy ze składnikami ciasta właściwego dokłądnie zagniatamy aż ciasto będzie odchodzić do rąk. Odstawiamy do wyrościaćia ok 1 godziny. Po tym czasie formujemy bochenek i odstawiamy na 15 minut. w tym czasie robimy polewę. Ryż mielimy na mąkę i mieszamy dokładnie z resztą skladników. Odstawiamy na 10 minut aż masa napęcznieje. Smarujemy chlebek polewą. Odstawiamy jeszcze na 20 minut. Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach w rozgrzany piekarniku.
Chlebek tygrysi
Z podanych składników robimy zaczyn, odstawiamy.
Chlebek tygrysi
zaczyn łączymy z resztą składników i mieszamy
Chlebek tygrysi
zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Chlebek tygrysi
robimy polewę, wykładamy, odstawiamy i pieczemy.