Sposób przygotowania:
Chlebek z dynią
Około 400 g miąższu dyni ugotować w osolonej wodzie. Ugotowaną dynię rozetrzeć blenderem. Tak otrzymamy mus z dyni. Do 60 ml ciepłego musu dodać 2 łyżeczki suchych drożdży, wymieszać, odczekać 5 minut, dodać miód. Mąkę wymieszać z solą i pestkami dyni (trochę pestek zostawić na potem). W mące zrobimy dołek, wlać roztwór drożdżowy i pozostały mus z dyni. Najpierw mieszać ręką ciasto, później ugniatać, jeśli jest taka potrzeba dodać trochę mąki. Ugniatać aż ciasto stanie się miękkie, około 10 minut. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż podrośnie. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na 2 części, kłaść do wysmarowanych olejem lub wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Znów odstawić w ciepłe miejsce. Gdy chlebek podwoi swoją objętość, wierzch delikatnie posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypać pestkami. Piec w nagrzanym piekarniku (200 °C) 30-40 minut.