Sposób przygotowania:
Chlebek ze szpinakiem
Szpinak rozmrozic i zmiksowac na papke, dodac pól lyzeczki soli, pieprz i 1/3 lyzeczki vegety. Make dobrze przesiac, odmierzyc 350g maki i polaczyc ja z 175ml letniej wody, lyzeczka cukru i 100g rozpuszczonego masla, wyrobic ciasto. W razie potrzeby dodac niewielka ilosc wody lub maki, aby ciasto odchodzilo od reki. Czosnek obrac i przecisnac przez praske. Odmierzyc 1/3 ciasta i polaczyc je reka ze zmiksowanym szpinakiem, 150g maki, oregano i czosnkiem. Ser feta pokroic na kosteczke i dodac do szpinakowego ciasta, wymieszac i ewentualnie doprawic do smaku. Ciasto jasne rozwalkowac na ksztalt prostokatu o wymiarach 35x25cm, ciasto szpinakowe uformowac w walek o 25cm wielkosci, ulozyc go w srodku jasnego ciasta, zlepic brzegi jasnego ciasta. Keksówke wypelniamy papierem do pieczenia i wkladamy do niej chlebek. Ciasto pozostawiamy do wyrosniecia w cieplym miejscu na okolo 40 minut. Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnem slonecznika. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
jovi
Sarenka