Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Serowo - ziołowy chlebek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepyszny chlebek z serem żółtym i ziołami.Mięciutki i lekko wilgotny za sprawą sera.Idealny na kolację lub śniadanie,do takiego chleba wystarczy tylko masełko.

Serowo - ziołowy chlebek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serowo - ziołowy chlebek

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • około półtorej szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • półtorej łyżeczki soli
  • 10 dag sera żółtego
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • dodatkowo:
  • mąka do podsypania stolnicy
  • olej do posypania formy
  • otręby do posypania formy

Sposób przygotowania:

Serowo - ziołowy chlebek
Drożdże rozcieramy z połową ciepłego mleka, cukrem i 2 łyżkami mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do mąki dajemy sól, olej, zioła, ser, drożdże i stopniowo wlewając pozostałe mleko zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, żeby wyrosło. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek i przekładamy do formy o wymiarach około 30 cm x 11 cm 7 cm, posmarowanej olejem i posypanej otrębami. Znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny ciepłe miejsce. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczony chlebek studzimy.
Serowo - ziołowy chlebek
Wszystkie składniki na chlebek zagniatamy.
Serowo - ziołowy chlebek
Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek.
Serowo - ziołowy chlebek
Upieczony chlebek studzimy w formie i wyjmujemy.