SUPERPRZEPIS

Chleb czosnkowo-ziołowy odrywany

  • 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Chleb czosnkowo-ziołowy odrywany Więcej zdjęć (4)

Kiedy ten chleb jest w piekarniku, po domu roznosi się zapach czosnku i pietruszki. Nie ma nic lepszego na grilla!

Składniki:

Chleb czosnkowo-ziołowy odrywany

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej chlebowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 4 łyżki masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

  • Farsz:
  • 3/4 szkl. posiekanej natki pietruszki
  • 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 0,5 szkl. startego parmezanu
  • 50 g stopionego masła

Sposób przygotowania:

Chleb czosnkowo-ziołowy odrywany
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i przez ok. 10 minut wyrabiamy. Powinno ładnie odchodzić od ręki - w razie potrzeby można dodać więcej mąki, ale nie za dużo! Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 45 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, formując prostokąt (mniej więcej taki jak duża blaszka na ciasta). Smarujemy go grubo roztopionym masłem i posypujemy mieszanką pietruszki z czosnkiem i parmezanem. Część masła i parmezanu możemy zostawić do posmarowania i posypania wierzchu chleba.



*** Teraz czas na krojenie. Przecinamy prostokąt na 6 długich pasków (tniemy wzdłuż dłuższego boku). Paski układamy jeden na drugi. Tniemy znowu na 6 części. Tym razem powinny powstać kwadraty. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej stosiki. Góra pierwszego powinna dotykać krótkiego boku keksówki, kolejne układamy za nim jak domino.



*** Zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny pod przykryciem. Po tym czasie smarujemy wierzch roztopionym masłem i posypujemy parmezanem (choć nie jest to konieczne). Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach. Chleb ma się ładnie zrumienić. Studzimy na kratce. Jemy najlepiej na ciepło, świetnie pasuje do grilla albo do twarożku urobionego ze śmietaną.
Chleb czosnkowo-ziołowy odrywany
Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy i posypujemy ziołowo-czosnkowym farszem
Chleb czosnkowo-ziołowy odrywany
W keksówce układamy stosiki z ciasta tak jak klocki domina
Chleb czosnkowo-ziołowy odrywany
Pieczemy około pół godziny, aż chleb ładnie się zarumieni