Sposób przygotowania:
Piknikowy chlebek
Ciasto: Mąkę przesiać i wymieszać z solą i przyprawą do zapiekanek, dodać całe jajko oraz wcześniej rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże oraz płynne masło, wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stolnicę delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na niej wyrośnięte ciasto na środku okrągłego placka posmarować warstwę keczupu( wielkość deserowego talerzyka) Ser zetrzeć na tarce i połowę ułożyć na keczupie, następnie kolejno ułożyć warstwy pieczarek, szynki, pomidorów czerwonych i suszonych pokrojonych w paseczki według naszego uznania ostatnią warstwą ma być reszta żółtego sera, polać całość keczupem. Boki ciasta naciągnąć na środek tak, aby zakryć całe nadzienie i zlepić na górze, miejscem zlepienia ułożyć na blaszce do pieczenia, wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać pieprzem ziołowym oraz przyprawą do zapiekanek. Odstawić jeszcze raz na 30 min do wyrośnięcia, a następnie nagrzać piekarnik do temp.180st i piec 35-40 min. Po upieczeniu wystudzić i kroić na porcje.