Sposób przygotowania:
Chlebek wielkanocny do święconki
Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Wlewamy letnią wodę. Zarabiamy rozczyn i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli do momentu, gdy na powierzchni pojawią się pęknięcia. Zagniatamy na gładkie elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną zostawiamy na 15 - 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy buraka, do drugiej kurkumę, do trzeciej zmiksowany czosnek niedźwiedzi. Dokładnie każdą z nich wyrabiamy. PRZYGOTOWANIE CHLEBKA: Z zielonego i żółtego ciasta robimy cienkie wałeczki, zaplatamy je w warkocz. Układamy na blachę wyłożoną papierem i układamy serce. Z czerwonego ciasta robimy ślimaczki i układamy w środku serca. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem jajka i pieczemy około 15 minut.